duminică, 4 septembrie 2011

„AVATAR” la Roșia Montană



Săptămînile acestea, după o vară în care a fost timp să se ajungă și la președinte cu momeala aurului, avem o „nouă” dezbatere: exploatarea zăcămîntului din subsolul Roșiei Montane, zonă muntoasă aflată în unghiul dintre valea Abrudului și valea Arieșului – una dintre vetrele de coagulare și dăinuire a neamului. Etnologii și antropologii ne spun mereu că, la venirea romanilor cuceritori prin acești munți, majoritatea localnicilor erau blonzi sau roșcați și erau îmbrăcați exact ca pe Columna lui Traian… Astăzi știm că legiunile romane aduse în Dacia erau compuse din neamuri foarte eterogene – mulți soldați erau originari din Orientul Apropiat și din nordul Africii, și care s-au bucurat, evident, de fetele bălaie din Apuseni. Nu știm nimic despre apucăturile/ caracterul soldățoilor racolați din zonele de margine ale imperiului, dar parcă ceva nu este în regulă, atît la unii dintre locuitorii de azi din zona Roșiei, cît și la conducătorii de pe malurile Dâmboviței !
Am insistat asupra nuanțelor exterioare din înfățișarea autohtonilor daco-geți pentru a face legătura cu nuanțele exotice ale băștinașilor din filmul „Avatar”, pe care poate l-ați văzut ( și despre care deja nu se mai vorbește nimic, a trecut în uitarea specifică epocii noastre prea-grăbite !). Putem re-discuta iată, din nou, despre morala acestui film (altfel ușurel ca substanță), în legătură cu proiectul unor companii străine de a exploata metalele prețioase ale Munților Apuseni.
La o cercetare mai serioasă a „străinătății” companiilor cică specializate în exploatarea resurselor subterane, ni se dezvăluie lucruri de mare mirare: în spatele acestor firme-fantomă stau foști contrabandiști internaționali cu rădăcini românești, drept care contractele și tot eșafodajul scripturistic/publicitar sunt acte secrete !! Adică transparența, proclamată de Constituția republicii (așa cum e ea…) și de legi special adoptate de parlament, nu face doi bani găuriți pentru infractorii cu patalama – agreați, vedem bine, atît de fosta putere, care a „încheiat” contractul, cît și de actuala conducere, care mai de care mai patrioată… La o cercetare serioasă a resurselor decelate în subsolul poli-metalifer, de la Roșia Montană pînă hăt, la Brad, aflăm că aurul și argintul de-acolo sunt cele mai ieftine resurse, că de fapt marea bogăție a acestui subsol sunt metalele rare și foarte scumpe – wolfram, molibden, titan, vanadiu, uraniu, etc, etc. !!! Metale strategice și tezaur național, pe care nici o țară din lume nu le-ar înstrăina, nici pe 80% revenit – aflăm, cu această ocazie, că proprietarii serioși de resurse naturale epuizabile (arabii cu petrolul, de ex.) încheie contracte de exploatare numai dacă le revine lor 80% din resurse !!!
Din nou și din nou, vedem că aceia pe care i-am ales, din 1990 încoace, ne trădează cu orice prilej și la orice nivel – mai ales la nivel național și cu bătaie lungă – adică să ne lase total descoperiți pe cît mai multe generații !! Cu care ocazie ne dăm seama și ce ușor a ajuns românul să poată fi prostit cu televizorul – localnicii din zona auriferă au vîndut enorm de mult teren, și-au vîndut morții și bisericile, inclusiv toate dovezile materiale-istorice despre neamul lor, încrustate în pămîntul pentru care sute de mii dintre strămoșii lor și-au dat viața de tineri !!! Nu mai vreau să amintesc cum au ajuns mulți dintre cei mutați în vile-tip de la poalele munților (Alba Iulia) și cum nu-și pot plăti încălzirea iarna…
Ceea ce a spus președintele țării (adică al României !), cum că aurul (ce mai rămîne după ce firma exploatatoare ia aproape tot…) ne trebuie pentru a plăti salariile și pensiile de stat, este cam cum am spune că trebuie tăiate toate pădurile din Apuseni ca să ne putem încălzi, toți românii, în următoarele 5 ierni !! Cu deosebirea că o pădure se mai reface în 50 de ani, dar minereurile în veci-pururea…
Nimeni dintre trompetiștii, ce zbiară pe toate canalele despre cît de important este să se „dea drumul” la exploatare, nu spune un cuvînt despre faptul că un asemenea zăcămînt complex se poate aborda și prin extragere subterană, cu mașini perfecționate de săpare și tratare a minereului, care să elimine decopertarea criminală a atîtor munți și care duce la îmbolnăvirea întregului areal – prin radiațiile mortale eliberate direct și prin infectarea pînzelor freatice !! De ce nu se discută cu oamenii locului, care au vie în minte perioada de 7 ani după ce norul radioactiv de la Cernobîl a venit peste Apuseni (1986) și cînd și-au pierdut atîția colegi de viață și de muncă din cauza cancerelor galopante ??
Nimeni din jumătatea de vest a României și cea de est a Ungariei n-ar trebui să rămînă indiferent la această tragedie care ni se pregătește !! Mulți dintre noi știu că există într-o zonă și într-o comunitate regională niște valori care nu sunt numai ale acelei comunități și care nu se negociază de către niște conducători vremelnici, indiferent de crizele pe care tot ei le-au generat :
Ø  patrimoniul cultural-istoric – de neînlocuit și de neprețuit în aur ! Aceia care consideră patrimoniul niște „fleacuri, ruine, biserici prăpădite” au fost probabil corigenți la cei 7 ani de-acasă, la materiile principale de la școală și mai ales la credința adevărată.
Ø  patrimoniul natural-peisager – și el unicat, imposibil de recuperat ! Cei ce proclamă refacerea „ecologică” a unor găuri de kilometri în masivele muntoase nu-și dau seama ce sume implică asta și cîte generații durează, fără a se putea vreodată reveni la echilibrul bazinelor hidrologice aruncate în aer și la armonia peisajului cultural – deci natura locuită de mii de ani după legile firești.
Ø  patrimoniul sanogenetic – echilibrul fragil din această zonă montană, deja cu probleme din cauza vechilor exploatări „la zi”, adică prin decopertare. Carierele deschise înseamnă eliberarea directă a radiațiilor extrem de nocive (uraniu, cesiu, etc.), iar un lac imens cu ape cu cianură înseamnă aerosoli eliberați decenii de-a rîndul și apele subterane poluate definitiv !!
Și care este legătura cu Avatar ? Evident, invadatorii avizi de metale rare și, eventual, de aur, au același tip de comportament față de noi ca și aceia din film !! Ceva ce părea science-fiction și cu care n-aveam nici o legătură începe să se petreacă cu noi toți, aici în țară !! Doar că în film nu veți găsi nici un conducător băștinaș care să se alieze cu invadatorii !!!


arh. Dorin Boilă.

13 comentarii:

  1. What's up friends, fastidious piece of writing and fastidious arguments commented here, I am truly enjoying by these.

    Feel free to visit my blog post Louis Vuitton Outlet

    RăspundețiȘtergere
  2. It's awesome to go to see this website and reading the views of all mates about this post, while I am also keen of getting experience.

    My web site - how much should i weigh chart

    RăspundețiȘtergere
  3. hello there and thank you for your info – I've certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances
    times will very frequently affect your placement in google
    and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.

    Well I'm adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.

    Take a look at my blog - Mario Lemieux Authentic Jersey

    RăspundețiȘtergere
  4. I have to thank you for the efforts you've put in penning this site. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now ;)

    Feel free to visit my site natural collagen production

    RăspundețiȘtergere
  5. just how this work lol ?! :/

    Here is my weblog :: online dating books

    RăspundețiȘtergere
  6. what's the sensation you're looking for behind your
    desire to have her as your girlfriend?

    Also visit my web page arduino.org

    RăspundețiȘtergere
  7. An impressive share! I've just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little research on this. And he in fact ordered me lunch because I found it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your web site.

    Also visit my web-site; kyle leon somanabolic muscle maximizer free download

    RăspundețiȘtergere
  8. After checking out a number of the articles on your web
    page, I truly appreciate your technique of writing a blog.
    I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the
    near future. Take a look at my web site too and let me know what
    you think.

    Look into my site - buy provestra At walmart

    RăspundețiȘtergere
  9. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person's web site link on your page at proper place and other person will also do same for you.

    Here is my website: tedxyse.com

    RăspundețiȘtergere
  10. I've been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

    My web-site :: Http://Grib.Upf.Edu

    RăspundețiȘtergere
  11. of course like your web-site however you have to take
    a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality however
    I will certainly come again again.

    My blog post: http://www.sbwire.com/press-releases/ultra-hair-away-review-from-shavenomore-inhibit-hair-growth-permanently-important-information-205446.htm

    RăspundețiȘtergere
  12. Excellent article Kevin. I like the summary of ways that chia supports us.

    I also Love the idea of the chia-kevin! Fun.


    Also visit my web blog - Organic chia seeds health benefits

    RăspundețiȘtergere
  13. Great article. Your own article had been really actually
    set out and really enlightening.

    my blog affiliate marketing

    RăspundețiȘtergere